apple almond cake





Almond is my favourite nut. Sometimes I wonder if it has to do with my Armenian descent. It is told that the edible almond (the wild variety is poisonous) comes from the Middle East, specifically a region between Armenia and Azerbaijan. Anyway, this valued fruit is very versatile as an ingredient in the kitchen.
The edible type of almond derives from the prunus amygdalus or prunus dulcis, one of the first domesticated fruit trees in the ancient Middle East. It is common to the Armenian, Arab and Jewish culture. It can be found in numerous passages of the Old Testament in the Bible, as a symbol of watchfulness and promise, probably due to its early flowering. It is told that the rod of Aaron, brother of Moses, was an almond rod that blossomed with bitter or sweet almonds, according to the behaviour of the Jewish people.

La almendra es mi fruto seco preferido. A veces me pregunto si no será por mi origen armenio. Según se cuenta, la almendra comestible (la salvaje es venenosa) proviene de Medio Oriente, específicamente de una zona entre Armenia y Azerbaijan. Cualquiera sea el caso, este fruto tan apreciado es muy versátil a la hora de ser un ingrediente en la cocina.
La variedad de almendra comestible es el fruto del prunus amygdalus o prunus dulcis, uno de los primeros árboles de frutos domesticados en el antiguo Medio Oriente. Es común a la cultura armenia, árabe y judía.
En relatos del Antiguo Testamento de la Biblia podemos encontrarla en numerosos pasajes, como símbolo de vigilancia y promesa, probablemente por su florecimiento anticipado, como lo era la vara de Aarón, el hermano de Moisés, cuya vara de almendro florecía con almendras amargas o dulces de acuerdo al comportamiento del pueblo judío.







From a nutritional standpoint the almond has countless qualities. Most of the vitamin B complex, a significant amount of vitamin E and minerals such as zinc, iron, calcium, magnesium, phosphorus and potassium. Nevertheless it is very rich in calories. Its energy value is approximately 576cal per 100gr. It is eaten as a fruit and also processed as flour (almond meal), oil, milk or paste and its uses in cooking are varied.

Desde el punto de vista de la nutrición la almendra posee innumerables cualidades. Casi todo el complejo de vitamina B, una importante cantidad de vitamina E y minerales como el zinc, hierro, calcio, magnesio, fósforo y potasio. No obstante, cabe destacar que tiene muchas calorías. Su valor energético aproximado es de 576 cal. cada 100 gr. Se come como fruto y se puede procesar en harina, aceite, leche o pasta y sus usos en la cocina son muy variados.

apple almond cake (torta de almendras y manzanas) 


 RECIPE/ RECETA 
Serves 6 to 8/ Porciones 6 a 8

Ingredients
100 gr self- raising flour
2tbsp almond meal
80 gr sugar
200 gr plain yoghurt
2 tbsp acceptable vegetable oil
1 tbsp vanilla extract
1 egg
1 apple, peeled cored and finely sliced
2 tbsp almond flakes
1 tbsp caster sugar
1 tbsp icing sugar
¼ teaspoon ground cinnamon (optional)
Whipped cream to serve


Ingredientes
100gr harina leudante
2 cucharadas soperas de harina de almendra
80 gr de azúcar
200gr yoghurt natural (ver yoghurt griego)
2 cucharadas soperas de aceite vegetal
1 cucharada sopera de extracto de vainilla
1 huevo
1 manzana pelada, descarozada y cortada en rodajas finitas
2 cucharadas soperas  de almendras fileteadas
1 cucharada sopera de azúcar
1 cucharada sopera de azúcar impalpable
¼ de cucharadita de té de canela en polvo (opcional)/ Crema batida para servir





Instructions
  1. Preheat the oven to 170ºC/325ºF
  2. Grease, flour and line a 20cm/ 8” inch round tin
  3. In a bowl, combine the flour, the almond meal and the sugar 
  4. In another bowl, whisk together the yoghurt, the egg, the oil and the vanilla until well combined
  5. Pour the wet mixture into the dry mixture and fold together 
  6. Spread the batter into the prepared tin
  7. Arrange the apple slices decoratively on top
  8. Sprinkle over the cake the almond flakes and the tablespoon of sugar 
  9. Bake for 45 minutes or until the cake is browned and a skewer comes out clean when inserted
  10.  Place the cake on a wire rack and leave to cool, dust the icing sugar and the cinnamon (optional) over the top of the cake
  11. Serve the cake with a dollop of whipped cream
Instrucciones
  1. Precalentar el horno a 170ºC/325ºF
  2. Enmantecar, enharinar y forrar con papel manteca un molde redondo (puede ser desmontable) de 20 cm de diámetro
  3. En un bols mezclar los ingredientes secos: harina leudante, harina de almendras y azúcar
  4. En otro bols mezclar bien el aceite, el yoghurt, el extracto de vainilla y el huevo
  5. Volcar la preparación húmeda sobre los ingredientes secos y unir
  6. Colocar la mezcla en el molde preparado
  7. Acomodar la manzana en rodajas finas de manera decorativa sobre la mezcla
  8. Espolvorear las almendras fileteadas y la cucharada de azúcar
  9. Cocinar por 45 minutos o hasta que probado con un palillo, este salga seco
  10. Dejar enfriar sobre una rejilla y espolvorear con azúcar impalpable y si se desea con canela en polvo
  11. Se puede servir con un copete de crema batida








    4 comentarios:

    1. I pinned it! Thanks for sharing on Saturday Dishes Cakes & party ideas.
      Blessings,
      Diane Roark
      recipesforourdailybread.com

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    2. I love it! I was just telling my 4 year old about how my grandfather always had almonds at his house as a treat for us, so I'm a bit nostalgic about them! I'm pinning this beautiful cake!
      Thanks for sharing at Saturday Dishes! We hope to see you back this weekend!

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      Respuestas
      1. Thanks a lot Jamie H! It will be an honour to be in your party again, I enjoy it a lot, there is so much to see and learn.

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