cream cheese chocolate swirl loaf


This cream cheese and chocolate swirl loaf is something between a cake and a pudding. So soft and moist, really humid, and yet so cake like. I got inspiration from a Nigel Slater programme I was watching with my daughter. He was doing a lemon pudding loaf cake, which has little to do with our present loaf, yet the concept is identical. I love lemon flavour, as those who read my blog know, and specially loaves such as the classic lemon loaf with coconut glaze. But I think the rainy day had something to do with my mood for some chocolate, so I decided this creamy combination would be ideal. 

Este budín marmolado de queso crema y chocolate está entre una torta y un postre. Tan suave y húmedo, muy húmedo, y sin embargo, tan parecido a una torta. La inspiración surgió de un programa de Nigel Slater que estaba viendo con mi hija. Hizo un budín de limón, que tiene poco que ver con nuestro presente budín, pero el concepto es el mismo. Me encanta el sabor del limón, como los que leen mi blog saben, y especialmente budines como el budín de limón clásico con glaseado de coco. Pero me parece que el día lluvioso tuvo que ver con mi humor para un poco de chocolate, así que decidí que esta combinación cremosa sería ideal.

The batter is almost like the one you would do for a cheesecake, if it weren't for the flour, which turns it into a spongy, fluffy cake. The chocolate layer is almost like a ganache preparation, or the sort of filling you would do for a chocolate babka.

La mezcla es casi como la que haríamos para un cheesecake, si no fuera por la harina, que la convierte en una torta esponjosa y suave. La capa de chocolate es casi como una preparación para ganache o el tipo de relleno que usaríamos para un babka de chocolate.


This kind of cake makes you want to dig your spoon into it until no crumb is left! Don't you think so?

Con este tipo de budín dan ganas de meter la cuchara hasta que no quede una miga! No les parece?


cream cheese chocolate swirl loaf (budín marmolado de queso crema y chocolate)








RECIPE/ RECETA
Makes 1 loaf/ Para 1 budín

Ingredients
1 cup self raising flour
1/2 cup granulated sugar
2 large eggs
2 tbsp vegetable oil
7 oz. spreadable cream cheese, room temperature
1 tsp vanilla extract
2.5 oz dark chocolate
2 oz unsalted butter
1 tbsp good quality cocoa powder

Ingredientes 
1 taza de harina leudante
1/2 taza de azúcar
2 huevos grandes
2 cucharadas de aceite vegetal
7 oz/ 200 g de queso crema para untar, temperatura ambiente
1 cucharadita de extracto de vainilla
2,5 oz/ 70 g de chocolate amargo
2 oz/ 60 g de manteca
1 cucharada de cacao en polvo de buena calidad










Instructions
  1. Preheat oven to 160 º C / 325 ° F. Grease and line a 2 1/2 " deep, 4" x 9" inch (base) loaf  baking tin. Allow the lining to hang over 1" on the long sides of the tin
  2. Sift the flour into a bowl 
  3. In another bowl beat the sugar with the eggs until pale and fluffy. Whisk the vegetable oil and cream cheese at room temperature into the mixture. Add the vanilla extract
  4. Fold the sifted flour into the batter. Pour 3 /4 of the batter into the prepared tin. 
  5. In a small saucepan melt the unsalted butter with the dark chocolate cut into pieces. Add the cocoa powder and mix.
  6. Pour the chocolate mixture into the tin and  add the remaining cream cheese batter. Swirl with the help of a knife
  7. Bake for 1 hour or until a skewer inserted in the centre comes out clean. Allow to stand for 10 minutes and unmold on a rack to cool
Instrucciones 
  1. Precalentar el horno a 160 º C / 325 ° F. Enmantecar y forrar un molde de 10 cm x 23 cm de 7 cm de alto. Permitir que el papel manteca cuelgue 2 cm en los lados largos del molde
  2. Tamizar la harina en un bols 
  3. En otro bols batir el azúcar con los huevos hasta que estén pálidos y esponjosos. Añadir el aceite vegetal y el queso crema a temperatura ambiente en la mezcla batiendo. Agregar el extracto de vainilla 
  4. Añadir la harina tamizada con movimientos envolventes a la mezcla. Verter 3/4 de la mezcla en el molde preparado. 
  5. En una olla pequeña derretir la manteca con el chocolate amargo cortado en trozos. Añadir el cacao en polvo y mezclar. 
  6. Verter la mezcla de chocolate en el molde y añadir el resto de la preparación de queso crema. Realizar el marmolado con la ayuda de un cuchillo 
  7. Hornear durante 1 hora o hasta que un palillo insertado en el centro salga limpio. Dejar reposar durante 10 minutos y desmoldar sobre una rejilla para enfriar
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8 comentarios:

  1. Gorgeous gorgeous loaf Viviana, but you always produce such amazing baked goods. They look perfect and I know they are so delicious. This loaf is just so beautiful.

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  2. G'day Love this pinned!
    Thanks for sharing at our #SayGdayParty
    Please stop back and say G'day to the hosts and another person at the party if you haven't already! Next week, why not bring a friend? You can submit up to three! Cheers! Joanne What's On The List?

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  3. That looks so, so good and moist. Yum! Thanks for sharing at the Pretty Pintastic Party!

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  4. I'm loving the chocolate swirls, and your description is making my mouth water! This is one gorgeous loaf ;)

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