petit croissants + turning one

Time flies! Today the blog is turning one year old and I thought it would be right to honour its French inspired name. I started blogging as a way to share the happiness I find in the kitchen and so far this very small and humble page has given me nothing else but sheer joy! And of course, no one else but those who share with me this passion, and have become friends and acquaintances, are responsible for this great pleasure.

El tiempo vuela! Hoy el blog cumple un año y pensé que sería bueno honrar su nombre de inspiración francesa. Empecé a blogear como una forma de compartir la felicidad que encuentro en la cocina y en lo que va, esta pequeña y humilde página me ha dado nada más que pura alegría! Y por supuesto, nadie más que aquellos que comparten conmigo esta pasión, y se han convertido en amigos y conocidos, son los responsables de este gran placer.


Writing online has taken me to different places. As I shared on a previous post, about three months ago, I started collaborating as an editor for the French Gastronomic Association in Argentina, whose members are mainly French chefs living and working in the country. The web page content includes news, recipes, chef biographies, events and everthing related to the latest trends in gastronomy around the world.


Escribir en esta página me ha llevado a distintos lugares. Como les conté en un post anterior, hace unos tres meses que empecé a colaborar como editora de la Asociación Gastronómica Francesa en Argentina, cuyos miembros son principalmente chefs franceses que viven y trabajan en el país. El contenido de la página web incluye noticias, recetas, biografías de los chefs, eventos y todo lo relacionado con las últimas tendencias en la gastronomía de todo el mundo.


So far I have written about fourteen articles and interviews, and I am quite thrilled with each new task I have to comply with. One of the things I enjoy most is when I get to know the original recipes from the French chefs' restaurants and patisseries around the city. 

Hasta ahora he escrito unos catorce artículos y entrevistas,  y estoy muy emocionada con cada nueva tarea que tengo que cumplir. Una de las cosas que más disfruto es cuando tengo la oportunidad de conocer las recetas originales de los restaurantes y pastelerías de los chefs franceses de la ciudad.



This is how I came across the recipe for these dainty petit croissants. Bruno Gillot is a French chef in BA, owner of L'Epi Boulangerie, together with his associate Olivier Hanocq. They make spectacular bread, all kind of pastries and what I love about their recipes is that they use natural fermentation, everything you get in their place is organic and healthy. Right now I have a batch of sourdough on my kitchen counter, to use as a starter for a recipe I learned from them, when I attended one of their epic baking lessons.

Así fue como me encontré con la receta para estos delicados petit croissants. Bruno Gillot es un chef francés en BA, propietario de L'Epi Boulangerie, junto con su socio Olivier Hanocq. Hacen pan espectacular, todo tipo de pastelería y lo que más me gusta de sus recetas es que utilizan fermentación natural, todo lo que hay en su local es orgánico y saludable. Ahora mismo tengo una preparación de masa madre sobre la mesada de la cocina para utilizar en una receta que aprendí de ellos, cuando asistí a una de sus épicas clases de cocina.












I have tried other recipes in the past but always there is something I want to change or do in a different manner. This time I went strictly "by the book" and I was suprised at myself for the result. After all, I am dealing with a recipe from a high authority in the matter!


He probado otras recetas en el pasado, pero siempre hay algo que quiero cambiar o hacer de manera diferente. Esta vez seguí estrictamente la receta, y me sorprendí de mi misma por el resultado. Después de todo, estoy tratando con la receta de una alta autoridad en la materia!


petit croissants (medialunas de hojaldre)

RECIPE /RECETA
Makes 24 small croissants/ Para 24 medialunas chicas

Ingredients
4 cups all purpose flour
1/2 tsp fine salt
1/4 cup granulated sugar
2 oz unsalted butter, melted
1 cup milk
1 tsp malt extract
2 1/2 tsp granulated active dry yeast
1 egg, beaten
1 cup unsalted butter, cold
eggwash
honey syrup 

Ingredientes 
4 tazas de harina común"0000"
1/2 cucharadita de sal fina 
1/4 taza de azúcar granulada 
2 oz/ 60 g de manteca derretida 
1 taza de leche 
1 cucharadita de extracto de malta 
2 1/2 cucharadita de levadura seca activa granulada 
1 huevo batido 
1 taza de manteca fría
huevo batido
almíbar de miel


Instructions 
  1. In a bowl mix the flour with the salt. 
  2. In another bowl add the milk, sugar, melted butter, beaten egg, malt extract and dry yeast. Allow to stand for 10 minutes 
  3. Add the mixture to the flour and knead for 15 minutes. Allow to prove for 2 hours and degas. Refrigerate the dough for 5 hours 
  4. Roll out into a rectangle about 8" x 16" inches . Spread the cold butter on one half and enclose the butter with the free half. Stretch and fold. Refrigerate for an hour 
  5. Roll out the dough and fold again. Refrigerate one hour. Perform this process 2 more times with an interval of one hour between each fold 
  6. To assemble stretch the dough to 1/8" tall. Cut the dough into triangles and roll them from the base to the tip. Allow to rise on a greased baking tin in a warm place. Brush with eggwash 
  7. Preheat oven to 400 º  F/ 200 º C for 20 minutes or until golden brown
  8. Brush with honey syrup and allow to cool on a rack
 
Instrucciones 
  1. En un bols mezclar la harina con la sal. 
  2. En otro bols agregar la leche, azúcar, manteca derretida, huevo batido, extracto de malta y levadura seca. Dejar reposar 10 minutos 
  3. Añadir esta mezcla a la harina y amasar 15 minutos. Permitir que leude por 2 horas y desgasificar. Llevar la masa al frío por 5 horas
  4. Estirar en un rectángulo de 20cm x 40 cm. Untar la manteca fría pero maleable sobre la mitad y encerrar la manteca con la parte libre. Estirar y dar una vuelta simple. Dejar reposar en la heladera por una hora
  5. Estirar la masa del lado opuesto a la vez anterior y dar una nueva vuelta simple. Dejar reposar en heladera una hora. Realizar este proceso 2 veces más con un intervalo de una hora entre cada doblez
  6. Para armar estirar la masa hasta 3mm de espesor. Cortar la masa en triángulos y enrollarlos sobre sí mismos desde la base hacia la punta. Dejar levar las piezas sobre una fuente para horno enmantecada en un lugar cálido
  7. Pincelar con huevo batido y cocinar en horno precalentado a 200 º  C por 20 minutos o hasta que estén dorados
  8. Pintar con almíbar de miel y dejar enfriar sobre rejilla

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14 comentarios:

  1. Congratulations on 'turning one' Viviana! I have been an avid follower over the past year and enjoyed all your bakes and learnt a lot. So pleased to hear about your exciting editorial role! These petit croissant are the perfect way to celebrate - delicious!! To many more blogging years....:-)

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    1. Thanks Joanne, I cherish our friendship through blogging and expect to share many more recipes with you. To many more!!

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  2. Congratulations Viviana, 1 year and counting. You know how much I love your blog and your gorgeous creations. The croissant are amazing and the perfect way to celebrate your blogoversary!! Here is to many many more, cheers!!

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    1. Thanks Suzanne! One of the great things about blogging is having met you! You inspire and support me so much!

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  3. You've come so far in just a year. Excellent. And thanks for the little croissant recipe. I need someone to bake these for me! :) Thanks for sharing again at #theWeekendSocial. I'm off to pin!

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    1. Thanks KC,so kind of you! Thanks for the party and the pin!

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  4. Hi Viviana, congratulations on turning one! I just love your blog and recipes, the croissant recipe today is wonderful.

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  5. Thanks for linking up at Pretty Pintastic Party this week! Your post has been chosen as a feature for the party starting on Friday, so it will be getting pinned by dozens of partiers! Thanks so much for sharing!

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    1. Oh, Jamie thanks for the feature! Love your party, thanks for having me!

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  6. Congratulations on 1 year, Viviana! Your recipes always look amazing and this one is no exception!!

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    1. Thank you Cathy! You have always been so supportive. It has been great to share my recipes with you and your friends!

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  7. Feliz año atrasadoooo Vivi!!! Que lindo que es ese primer año de bloguera no? Es un mundo alucinante y no lo sabes hasta que no lo experimentas. Divine las medialunitas! Porque sera que todo en tamaño chiquito es mas interesante? Hasta los animalitos feos parecen lindos...

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    1. Gracias Paula! Fue lindísimo conocerte y te debo mucho a vos de todo lo que aprendí este año! Te mando un beso! Espero que estas medialunas de grande no se vuelvan feas....jeje...

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