chocolate moelleux with dulce de leche sauce








How did you spend your Valentine´s Day? Yesterday was quite a rush! Both my children had parties with their friends and my oven was turned on most of the day. I was thankful for the bright day and the cool breeze all day long. It was such a sunny day that you will notice my pictures are a bit overexposed!

¿Cómo pasaron su día de San Valentín?¡Ayer fue una corrida! Mis dos hijos tuvieron reuniones con sus amigos y mi horno estuvo encendido la mayor parte del día. Yo estaba agradecida por el día brillante y la brisa fresca todo el día. Fue un día tan soleado que como se darán cuenta mis fotos salieron un poco sobreexpuestas!


My daughter and her friends organized a pajamas party. Most of the girls are turning "sweet" sixteen this year, what a glorious age! They were ordering pizza and going to spend the night watching Valentine movies and eating the desserts they had taken to share.
As usual I was asked to do my brownie recipe, already a classic among them! Who does not have a favourite recipe for brownies? The kind on which you can trust and bring up in no time. I did an ordinary batch for the boys, who had organized an online Play Station football match and then I decided to give the other batch a romantic twist for the girls. 

Mi hija y sus amigas habían organizado un pijamas party. La mayoría de las chicas cumplen los "dulce" dieciséis este año, que edad gloriosa! Iban a pedir pizza y a pasar la noche viendo películas de San Valentín, compartiendo los postres que cada una llevara. 
Como siempre, me pidieron que hiciera mi receta de brownies, que ya es un clásico entre ellas! ¿Quién no tiene una receta favorita de brownies? Esa clase de receta en la que se puede confiar y se hace en un momento. Hice una tanda normal para los chicos, que habían organizado un partido de fútbol de Play Station en línea y luego me decidí a darle a la otra un toque romántico para las chicas.

A moelleux is a dessert with a relatively hard crust and a very soft interior. It is not as soft as the classic molten lava chocolate dessert. It is not runny inside but it´s super fudgy indeed. I whipped some chantilly  to add on each muffin and drizzled dulce de leche sauce and some finely grated dark chocolate on top. We normally buy dulce de leche in the market (it is our national jam!), yet I know it is not easy to find it around the world, so you can drizzle some caramel sauce instead.

Un moelleux es un postre con una corteza relativamente dura y un interior muy suave. No es tan suave como el clásico volcán de chocolate. El interior no es líquido, pero es super blando. Batí un poco de chantilly para poner sobre cada muffin y rocié salsa de dulce de leche y chocolate oscuro finamente rallado por encima. Normalmente acá compramos dulce de leche en el mercado (¡es nuestro dulce nacional!). Sé que no es fácil encontrarlo en otros mercados del mundo, pero si no consiguen pueden rociar un poco de salsa de caramelo en su lugar.

The secret? I simply added a few yolks to the batter and some good quality cocoa powder and stayed beside the oven while it baked, cup of tea in one hand and my note pad in the other to check the whole process. 

¿El secreto? Simplemente agregué un par de yemas a la mezcla y un poco de cacao en polvo de buena calidad y me quedé al lado del horno mientras se cocinaba, taza de té en una mano y mi bloc de notas en la otra para monitorear todo el proceso.


chocolate moelleux with dulce de leche sauce (moelleux de chocolate con salsa de dulce de leche)


RECIPE / RECETA
Makes 12 / Para 12

Ingredients 
150 g sugar
2 large eggs
2 yolks
125 g good quality dark chocolate, coarsely chopped
60 g unsalted butter
100 g self raising flour
30 g cocoa powder 
1 tsp vanilla extract

Chantilly cream, 1 cup
Dulce de leche sauce, 1/2 cup
25 g dark chocolate, finely grated

Ingredientes
150 g de azúcar
2 huevos grandes
2 yemas
125 g de chocolate oscuro de buena calidad, trozado
60 g de manteca
100 g de harina leudante
30 g de cacao en polvo
1 cucharadita de té de extracto de vainilla

Crema chantilly, 1 taza
Salsa de dulce de leche, 1/2 taza
25 g de chocolate oscuro rallado

Instructions

  1. Preheat oven to 180 º C / 350 ° F. Grease and flour a 12 medium muffin tray.
  2. In a large bowl beat the sugar with the eggs and the yolks until pale and fluffy. Add the vanilla extract
  3. In a small saucepan melt the butter and the chocolate and combine well
  4. Pour the chocolate mixture to the egg batter and whisk
  5. In a small bowl combine the flour and the cocoa powder. Fold into the batter
  6. Spoon 1 1/2 tbsp in each hole of the tray. Bake for 15 minutes or until the top of each muffin is hard and a skewer comes out slightly wet when inserted
  7. For the dulce de leche sauce, place 3 tbsp dulce de leche in a microwave proof  bowl with 1 tbsp water and 1 tbsp pouring cream. You can substitute the water for cognac or cointreau. Microwave for a few seconds and use
  8. Serve preferably warm. Top with chantilly cream, dulce de leche sauce and grated dark chocolate
Instrucciones

  1. Precalentar el horno a 180 º C / 350 ° F. Enmantecar y enharinar una bandeja para 12 muffins medianos. 
  2. En un bols grande batir el azúcar con los huevos y las yemas hasta que estén pálidas y esponjosas. Agregar el extracto de vainilla 
  3. En una olla pequeña derretir la manteca y el chocolate y mezclar bien 
  4. Verter la mezcla de chocolate a la anterior y batir
  5. En un bols pequeño, combinar la harina y el cacao en polvo. Unir a la preparación con movimientos envolventes
  6. Verter 1 1/2 cucharadas en cada agujero de la bandeja. Hornear durante 15 minutos o hasta que la parte superior de cada muffin esté dura y un palillo salga ligeramente húmedo al insertarlo
  7. Para la salsa de dulce de leche, colocar 3 cucharadas de dulce de leche en un recipiente a prueba de microondas con 1 cucharada de agua y 1 cucharada de crema. Se puede sustituir el agua por cogñac o cointreau. Microondear unos segundos y usar 
  8. Servir preferentemente tibio. Decorar con crema chantilly, salsa de dulce de leche y chocolate oscuro rallado
Fudgy Christmas Brownies



8 comentarios:

  1. Great Pictures!! These look really good! Thank you so much for stopping by and linking up at Saturday Dishes 'CHOCOLATE" Blog Hop. I pinned it.
    Blessings,
    Diane Roark
    www.recipesforourdailybread.com

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    1. Hi Diane! It was my pleasure to meet you! I wish to see each others bakes often!

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  2. Oh wow Viviana, those are gorgeous. Believe it or not I do not have a go to brownie recipe so I will be trying yours if they turn out half as good as yours look i will be very happy. Your photo's are perfection. Lucky kids getting such a wonderful treat.

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    1. I love to see them happy! They are such a blessing and they know they can count on "mama" for a sweet treat! If you try them let me know. The original recipe is without the extra yolks and cocoa powder.

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  3. Viviana, these look beautiful! I love the look of the crunchy outside and soft inside divine - gorgeous. Sounds like your kids had a fun 'Valentine's'! So sweet your daughter will be turning 16

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    1. They did indeed, each with their own bunch of friends! Thanks for the comment, they were a good change from my ordinary brownies.

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  4. These look amazing and way more complicated then it sounds like they are. Thanks so much for sharing at Saturday Dishes. Hope to see you again. Pinning.

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