soft coconut cookies


There is always something challenging for me when I try a recipe that is not fully traditional, and by this I mean normal wheat flour, sugar, butter and eggs, which used in different amounts according to the recipe, assure you any kind of successful baking goods. 

Siempre hay algo desafiante para mí cuando pruebo una receta que no es completamente tradicional, y con esto quiero decir harina de trigo normal, azúcar, manteca y huevos, que utilizados en cantidades diferentes de acuerdo a la receta, aseguran el éxito de cualquier tipo de horneado.
















These simple cookies are the case of my incursion in changing regular granulated sugar for coconut sugar, which I have seen being used in many recipes everywhere, yet never had the chance of trying. I bought a bag of coconut sugar this last summer in Uruguay with the intention of lowering our intake of regular sugar in my baking and it was about time I put it into good use.

Estas simples galletas son el caso de mi incursión en el cambio de azúcar granulada común por el azúcar de coco, que he visto se utiliza en muchas recetas por todo el mundo y sin embargo, nunca tuve la oportunidad de probar. Compré una bolsa de azúcar de coco este verano pasado en Uruguay con la intención de bajar el consumo de azúcar común en mis horneados y ya era hora de ponerla en buen uso.


















As I write this post I have another batch baking, they instantly became a hit at home.

Mientras escribo este post tengo otra tanda de galletas horneando, al instante se convirtieron en un éxito en casa.


soft coconut cookies (galletas suaves de coco)


















RECIPE/ RECETA
Makes 15 cookies/ Para 15 masitas

Ingredients
1 cup all purpose flour
1/3 cup coconut flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp fine salt
1/2 cup coconut sugar
1tbsp coconut oil
1 egg
1 tsp vanilla extract
1/2 tsp ground cinnamon (optional)
2 1/2 tbsp coconut milk
1 tbsp granulated sugar

Ingredientes
1 taza de harina común 0000
1/3 taza de harina de coco 
1 cucharadita de polvo de hornear
1/2 cucharadita de sal fina
1/2 taza de azúcar de coco
1 cucharada de aceite de coco 
1 huevo
1 cucharadita de extracto de vainilla
1/2 cucharadita de canela en polvo (opcional)
2 1/2 cucharadas de leche de coco
1 cucharada de azúcar granulada














Instructions
  1. Combine the dry ingredients in a bowl: all purpose flour, coconut flour, baking powder, ground cinnamon (optional) and fine salt
  2. Beat the egg and the coconut sugar with an electric mixer until fluffy
  3. Mix in the coconut oil and add the vanilla extract
  4. Gradually beat in the dry ingredients into the batter and mix gently. Add the coconut milk and just combine
  5. Preheat oven to 180 º  C / 350 º  F Grease and line a baking sheet
  6. Drop dough by tablespoons onto the baking sheet, 2" inches apart. Press each ball with your thumb gently and sprinkle with regular sugar. Bake for 10 to 12 minutes until cookies are no longer shiny. 
  7. Allow to cool 2 minutes, transfer to a wire rack. They can be kept in an airtight container for upto two weeks
Instrucciones
  1. Combinar los ingredientes secos en un bol: harina común, harina de coco, polvo de hornear, canela en polvo (opcional) y sal fina
  2. Batir el huevo y el azúcar de coco con una batidora eléctrica hasta que quede esponjoso
  3. Mezclar el aceite de coco y añadir el extracto de vainilla
  4. Incorporar poco a poco los ingredientes secos en la masa y mezclar suavemente. Añadir la leche de coco y simplemente combinar
  5. Precalentar el horno a 180 º C / 350 º F Enmantecar y forrar una bandeja para horno
  6. Verter la masa por cucharadas sobre la bandeja de hornear, a 5 cm de distancia. Presionar cada bola con el pulgar suavemente y espolvorear con azúcar común. Hornear durante 10 a 12 minutos hasta que las galletas no brillen
  7. Dejar enfriar 2 minutos, transferir a una rejilla. Se pueden conservar en un recipiente hermético por dos semanas

2 comentarios:

  1. The cookie look great Viviana and I applaud you for lowering the refined sugar in your cooking and baking, I have 2 bags of coconut sugar which I haven't used and I think I need to start. I have such a hard time not using white flour, refined sugar etc... I am such a traditional baker. Your cookies look so good. Glad to see you, have missed seeing you post.

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  2. Thank you Suzanne, I am super traditional too. I hope the effort pays off, for a healthier life or at least a better fitting bathing suit next summer! who knows!;)

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