caramel macadamia cheesecake


This caramel macadamia cheesecake summarizes the combination I was seeking for a special dessert. It is hard to choose a cake when it comes to our own birthday. Those of you who ever read this blog know that I´m kind of nuts for nuts. Almonds are my favourite but macadamias have a very close second place.

Este cheesecake de caramelo y macadamia resume la combinación que estaba buscando para un postre especial. Es difícil elegir una torta cuando se trata de nuestro propio cumpleaños. Aquellos de ustedes que alguna vez leyeron este blog saben que estoy un poco loca por las nueces. Las almendras son mis favoritas pero las macadamias tienen un segundo puesto muy cercano.


The macadamia is native to Australia, where it was already consumed by the Aboriginals before the arrival of Europeans. There are approximately eight varieties but only two can be consumed, the others being poisonous. They are great for lowering cholesterol but like all nuts should be eaten moderately as they are very caloric. But there is only one birthday per year, right? When I found these I marveled, so big and fresh ...and locally produced!

La macadamia es originaria de Australia, donde los aborígenes, antes de la llegada de los europeos ya la consumían. Hay aproximadamente ocho variedades pero se consumen sólo dos, por ser las demás venenosas. Son buenísimas para disminuir el colesterol aunque como todo fruto seco hay que comerlo con medida por ser muy calórico. Pero se tiene un cumpleaños una vez por año, cierto? Cuando encontré éstas, me maravillé, tan grandes y frescas... y producidas localmente!


The recipe is in itself a small finding. Quite a while ago I read an adaptation of a macadamia cheesecake from Ottolenghi:The Cookbook in the blog Nordljus and later I found a recipe on caramel cheesecake in an Argentine foodblog (Divino Macaron). Both of them inspired this creation.

La receta es en sí un pequeño hallazgo. Hace un tiempo había leído una adaptación de cheesecake de macadamia de Ottolenghi:The Cookbook en el blog Nordljus y después encontré una receta de cheesecake de caramelo en un foodblog argentino (Divino Macaron). Ambas inspiraron esta creación.


The cake in itself is not difficult to make but it is quite a work of dedication (if not love!) as it has several steps. Toasting the macadamia, preparing the caramel sauce, making the cheesecake and then assembling the dessert. I prepared the nuts and sauce one afternoon and made the cheesecake the following day.

La torta en sí no es difícil de hacer, pero es todo un trabajo de dedicación (si no de amor!), ya que tiene varios pasos. Tostar las macadamias, preparar la salsa de caramelo, hacer el cheesecake y luego armar el postre. Preparé la nueces y la salsa una tarde e hice la torta al día siguiente.


caramel macadamia cheesecake (cheesecake de caramelo y macadamia)



RECIPE / RECETA
Serves 6 / Porciones 6

Ingredients
For the cheesecake
5.5oz/ 155 g digestive biscuits
3.5oz/ 100 g unsalted butter, melted
10oz/ 300 g cream cheese, room temperature
5.oz/ 150 g ricotta cheese, drained
2 large eggs
3 oz / 90g light brown sugar
3 tbsp caramel sauce
1/2 tsp vanilla extract
5oz / 150 g macadamia nuts, lightly toasted
1 cup whipped cream

For the caramel sauce:
1 cup granulated sugar
3/4 cup pouring cream

Ingredientes
Para el cheesecake:
155 g galletitas dulces (tipo lincoln, manon)
100 g de manteca, derretida
300 g de queso crema, a temperatura ambiente
150 g de queso ricota, escurrido
2 huevos grandes
90g de azúcar rubia
3 cucharadas de salsa de caramelo
1/2 cucharadita de té de extracto de vainilla
150 g nueces de macadamia, ligeramente tostadas
1 taza de crema batida

Para la salsa de caramelo:
1 taza de azúcar granulada
3/4 taza de crema



Instructions

  1. For the caramel sauce place the sugar in a small saucepan over medium fire and allow to turn into caramel. Lower the heat and pour the cream beating vigorously to obtain a creamy sauce. Keep in a glass recipient. You can store this sauce in the refrigerator upto three months.
  2. For the macadamia nuts preheat oven to 180 ° C / 350 ° F. Place the nuts on a baking sheet and toast in the oven for approximately 7 minutes, shaking the sheet once in a while, so that they toast evenly. Allow to cool and place in an airtight container
  3. Preheat the oven to 160º  C / 320º  F. Grease an line an 8" inch springform baking tin
  4. For the base of the cheesecake process the biscuits and mix with the melted unsalted butter until crumbs are formed. Press the crumbs into the mold, covering the base and the sides
  5. For the cheesecake combine the cream cheese, ricotta, eggs, light brown sugar and vanilla extract and mix. Whisk the caramel sauce into the batter
  6. Pour the batter into the prepared mold and bake for 1 hour to 1 1/4 hour or until a skewer comes out dry when inserted in the centre. The cake will be a bit jiggly
  7. Allow to cool inside the oven. Refrigerate for 4 hours or overnight before consuming
  8. Unmold, spread the whipped cream over the surface, top with the toasted macadamias and drizzle the caramel sauce abundantly on top

Instrucciones

  1. Para la salsa de caramelo colocar el azúcar en una cacerola pequeña a fuego medio y dejar que se funda. Bajar el fuego y verter la crema batiendo vigorosamente para obtener una salsa cremosa. Conservar en un recipiente de vidrio. Se puede almacenar esta salsa en el refrigerador hasta tres meses.
  2. Para las nueces de macadamia precalentar el horno a 180°  C / 350 ° F. Colocar las nueces en una placa para horno y tostarlas durante unos 7 minutos, moviendo la placa de vez en cuando, para que se tuestan uniformemente. Dejar enfriar y colocar en un recipiente hermético
  3. Precalentar el horno a 160 º C / 320º  F. Enmantecar y forrar un molde desmontable de 20 cm
  4. Para la base del cheesecake procesar las galletitas y mezclar con la manteca derretida hasta que se formen migas. Presionar las migas en el molde, cubriendo la base y los lados
  5. Para el cheesecake combinar el queso crema, la ricota , los huevos , el azúcar rubia y el extracto de vainilla y mezclar. Añadir la salsa de caramelo a la preparación y mezclar
  6. Verter la mezcla en el molde preparado y hornear durante 1 hora a 1 1/ 4 horas o hasta que un palillo salga seco cuando se inserta en el centro. El centro no estará muy firme
  7. Dejar enfriar dentro del horno. Refrigerar por 4 horas o toda la noche antes de consumir
  8. Desmoldar, extender la crema batida sobre la superficie, cubrir con las nueces de macadamia tostadas y rociar con la salsa de caramelo abundantemente en la parte superior

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14 comentarios:

  1. Oh my goodness. This cheesecake is magnificent.

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  2. Viviana you are so talented, I love everything you make, I wish I lived near you, I think I would find an excuse to always drop by for a visit. The cheesecake is wonderful, that caramel and macadamia with the creamy cheese cake is just so wonderful!

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  3. Gosh! This looks amazing Viviana! Absolutely delicious - I can just imagine how good these flavours are together. Wish I had a slice to hand! Birthday wishes to whoever is celebrating! :-)

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    1. That would be me Joanne! Ha! Thanks a lot for you comment!

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  4. OMG that caramel on top stole my heart!

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  5. Espectacular, tiene un aspecto delicioso, veo que es un poco laboriosa, pero seguramente merece la pena.
    He estado echando un vistazo a las últimas recetas que publicaste, y, la verdad, no sabría con cual quedarme...son todas una autentica delicia.
    Un beso

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  6. Gracias Milia, es una receta que hay que preparar con un poco de tiempo, pero vale la pena si tienes algo importante que festejar! Un beso para ti también!

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  7. Oh my...your recipes are all so delicious, Viviana! I love the macadamia nuts and caramel on this and would LOVE a big piece of it!!

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    1. Thanks Cathy! It´s so kind of you! Thanks for your lovely party on Saturdays!

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  8. Oh my goodness, I think I could learn to love cheesecake after seeing this one. Thank you!

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    1. Thanks Bea! I´m not a big fan either but what I do love are the nuts and all the caramel on top!!

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