blueberry and baked ricotta cheesecake and puddings



Do you have a favourite cheesecake? Last week, after buying some beautiful blueberries, I found myself in the search of the ideal cheesecake, since I wanted to use them as a topping with one of the most delicious bought marmalades I have ever tried.
I searched through my cook-books, but I found I would be serving AGAIN the same old cookie processed-crust and cream-cheese cake I always do, that is indeed a delicious cake, but above everything, a safe recipe.

¿Tienen ustedes una receta favorita de cheesecake? La semana pasada, luego de comprar unos muy lindos arándanos, me encontré en la búsqueda del cheesecake ideal, porque quería usar los arándanos como cubierta de la torta junto a una de las más deliciosas mermeladas compradas que jamás haya probado.
Busqué en mis libros de cocina, pero encontré que estaría sirviendo DE NUEVO la misma vieja conocida, de masa de galletitas molidas y relleno de queso crema que siempre hago, que realmente es una torta deliciosa, pero sobre todo, una receta segura.

























So I turned to the blogs for some help and inspiration and after some reading, I came out with this unique combination. I remembered a genius recipe from Paula's (an amazingly talented, well respected and highly reputed lady foodblogger I had the good fortune to meet on the web) blog in English. She had done some rolls (Caramel Graham Cracker Almond Raspberry Cinnamon Skillet Rolls) which I tried at home, but with some apples I had, since I could not find raspberries at the time, and everybody in the family was anxious and drooling over the recipe.
The great part of the recipe is that she used the Graham Crackers dough as such. I adopted this dough ever since! Thanks Paula!
For the filling I adapted a recipe I liked from the blog Nordljus, mainly because it combined ricotta cheese and traditional cream cheese.

Entonces me volqué a los blogs por ayuda e inspiración, y después de un poco de lectura se me ocurrió esta combinación única. Me acordé de una receta genial del blog en inglés de Paula (una increíblemente talentosa foodblogger, muy respetada y de gran reputación, que tuve la buena fortuna de conocer en la web). Ella había hecho unos rolls (Caramel Graham Cracker Almond Raspberry Cinnamon Skillet Rolls) que probé hacer en casa, pero con manzanas, porque en el momento no encontré frambuesas y mi familia estaba ansiosa y babeando por la receta.
La parte genial de la receta es que usa la masa de galletitas Graham como masa. ¡Desde entonces la adopté! ¡Gracias Paula!
Para el relleno adapté una receta del blog Nordljus, mayormente porque combina la ricota con el queso crema tradicional.
















My daughter liked the filling so much, we made some baked blueberry ricotta puddings also, adding some flour and blueberries to the mixture and topping them with the marmalade glaze.
When we finally sat down to have our tea, we discovered the unique taste of the spicy pastry combined with the very creamy filling, contrasting the freshness of the fruit. A cheesecake to become our favourite, don't you think so? There were the puddings, of course, for those who wanted extra filling. This way, we spent a delightful afternoon...and everyone,  happy.

A mi hija le gustó tanto el relleno, que hicimos unos puddings de ricota horneada con arándanos, añadiendo a la mezcla del relleno un poco de harina y arándanos y para la cubierta, glaceándolos con la mermelada.
Cuando finalmente nos sentamos a la mesa del té, descubrimos el sabor único de la masa especiada combinado con el relleno tan cremoso, contrastando con las frutas tan frescas. Un cheesecake para convertirlo en favorito, ¿no lo creen? También estaban los puddings, por supuesto, para los que querían relleno extra y así, pasamos una deleitosa tarde...y todo el mundo, feliz.


blueberry and baked ricotta cheesecake and puddings (cheesecake y puddings de arándanos y ricota horneada)


RECIPE / RECETA
Makes 2 rectangular 10cm x 30 cm tarts or one round 23 cm/ 9"inch cake
Para 2 tarteras rectangulares de 10 cm x 30 cm o un molde redondo de 23 cm/ 9" de diametro

Ingredients
For the crust:
1/2 recipe Homemade Graham Crackers dough -  by Martha Stewart
100 g unsalted butter, soft

For the filling:
2 cups creamy ricotta cheese
1 1/2 cup spreadable cream cheese
1/2 cup sugar
3 eggs
1 tbsp lemon zest
1 teasp vanilla extract

For the topping:
1 cup blueberries
2 tbsp assorted berry marmalade
boiling water for the reduction

For the puddings:
1 tbsp plain flour
blueberries to fill in

Ingredientes
Para la masa:
1/2 receta de galletitas caseras Graham  de Martha Stewart (¡van a tener que usar el traductor!)
100 gr de manteca blanda

Para el relleno:
2 tazas de queso ricota cremosa
1 1/2 taza de queso crema
1/2 taza de azúcar
3 huevos
1 cucharada sopera de ralladura de limón
1 cucharadita de té de extracto de vainilla

Para la cubierta:
1 taza de arándanos
2 cucharadas soperas de mermelada de frutos rojos
agua hirviendo para reducir

Para los puddings:
1 cucharada sopera de harina común
arándanos para rellenar

Instructions

  1. Make the Homemade Graham Crackers dough according to the recipe, without cutting the dough into pieces
  2. Allow to cool. Cut into pieces and process the baked dough with the butter until well blended
  3. Butter and line a chosen baking tin and fill in with the dough, pressing it with your fingertips against the walls of the tin
  4. Refrigerate for 20 minutes
  5. In a bowl combine the creamy ricotta cheese, the cream cheese, sugar and lemon zest
  6. Add the eggs one by one and mix with a hand beater
  7. Add the vanilla extract
  8. Pour the mixture over the dough in the baking tin
  9. Preheat the oven to 180 º C / 350 º F and bake for 40 minutes or until the filling is firm
  10. Allow to cool on a rack
  11. Make a reduction with the marmalade and boiling water and stir gently over a low fire
  12. Glaze the blueberries in the sauce and pour on the cheesecake. Refrigerate
  13. Take out of the refrigerator a few minutes before serving
For the puddings:
If you choose to make only one rectangular 10 cm  x 30 cm tart, you can use half the recipe for the filling and try these puddings with the other half:
  1. Add 1 tbsp plain flour to the filling mixture 
  2. Butter cupcake size tins and pour the batter
  3. Add three or four fresh blueberries to each of them
  4. Place the small tins in a baking tray with boiling water
  5. Preheat the oven to 180 º C / 350 º F and bake the puddings for 35 to 40 minutes
  6. Allow to cool on a rack and refrigerate
  7. To serve, unmold and place in fancy paper liners
  8. Glaze with the marmalade reduction and garnish with some fresh blueberries
Instrucciones

  1. Hacer la masa de la receta de galletitas caseras Graham, sin cortar en piezas.
  2. Una vez enfriada cortar la masa horneada en trozos y procesar con la manteca 
  3. Enmantecar y forrar el molde elegido (preferentemente desmontable) y colocar la masa haciendo presión con los dedos
  4. Refrigerar 20 minutos
  5. En un bols colocar la ricota cremosa, el queso crema , el azúcar, la ralladura de limón y mezclar
  6. Añadir de a uno los huevos y batir ligeramente con batidor de mano
  7. Incorporar el extracto de vainilla
  8. Volcar el relleno al molde con la masa
  9. Precalentar el horno a 180 º C / 350 º F y cocinar por 40 minutos o hasta que el relleno este firme
  10. Dejar enfriar sobre rejilla
  11. Realizar una reducción de mermelada de frutos rojos y agua hirviendo, calentándola levemente a fuego suave
  12. Glacear los arándanos en la salsa y verter sobre el cheesecake. Refrigerar
  13. Retirar  unos minutos de la heladera antes de servir
Para los puddings:
Si eligen hacer una sola tarta rectangular, pueden usar la mitad del relleno y con la otra mitad realizar lo siguiente:

  1. Añadir a la mezcla del relleno una cucharada de harina común para espesar 
  2. Verter la preparación en pequeños moldes individuales previamente enmantecados y añadir tres o cuatro arándanos dentro de cada preparación individual
  3. Colocar los puddings en una asadera profunda con agua hirviendo
  4. Precalentar el horno a 180 º C / 350 º F  y cocinar los puddings por 35 a 40 minutos
  5. Dejar enfriar sobre rejilla y luego refrigerar
  6. Para servir, desmoldar y colocar en pirotines
  7. Glacear con reducción de mermelada y decorar con arándanos frescos

11 comentarios:

  1. Que bueno que te gustaron esos rolls Viviana! Si, esa masa si fuera por mí la uso en todo. Yo particularmente amo la ricotta, sobre todo en tortas. Recetas de cheesecake hay muchas, pero uno va encontrando sus preferidas. Gracias por tus comentarios!

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    1. Los rolls quedaron buenísimos pero cuando los hice no encontré ni frambuesas congeladas. Los voy a tener que hacer otra vez! ... y la idea de la masa es genial! Ya que pasaste por acá te felicito por COCINA CENTRAL, me mató!!!

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  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

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  3. You even made your own graham crackers, honestly, you are amazing. This cheesecake looks so delicious, I love that you combined ricotta and cream cheese. This is elegant and delicious. So beautifully done!

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    1. Ha,ha, this world is small!! I checked and I'm already following you. You are absolutely amazing!

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    2. Hi! So very kind of you! Thanks for the comments. There is no way I can get Graham Crackers in my country (Argentina), at least not for now! So the motto here is: where there is a will there is a way! I just read your ABOUT and I am too a great fan and habitual contibutor in FOOD52. Indeed the best site! :)

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  4. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

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  5. Viviana, this cheesecake looks divine! I love the sound of the ricotta in the filling, especially with the blueberries. It such a coincidence as I too made Martha's crackers today as we cannot get them here either!! I love that you made the crust with them - just sublime! :-)

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    1. Thanks Joanne, and it tastes heavenly, too!!! Love to see you around! :)

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